+
Fem tips för högre säkerhet på nätet - General Wireless Home / Uncategorized / Fem tips för högre säkerhet på nätet

Fem tips för högre säkerhet på nätet

Det går inte att skydda dig till 100 procent på nätet, men det går att optimera ditt beteende så det blir så svårt som möjligt för potentiella angripare att komma åt din information. Här är 5 tips som förklarar hur du kan surfa tryggare och höja din säkerhet på nätet!

  1. Logga alltid ut

Det känns alltid lätt och smidigast för en själv att spara sina lösenord och hålla sig inloggad överallt även när man inte är online. Men att att logga ut från de tjänster man använder är en enkel och effektiv åtgärd som du borde göra till en vana, både hos sociala medier och spelsajter. Många av tjänsterna följer dig så länge du är inloggad och helst ser de att du är inloggad på flera ställen samtidigt, för att enklare kunna kartlägga dig. Om du loggar ut så blir det svårare för dem att kartlägga dig.

  1. Byt ditt lösenord

Det är en bra idé att försöka byta lösenord med jämna mellan rum, och även inte använda samma lösenord till flera olika tjänster. Det här kan få enorma konsekvenser, med tanke på hur många tjänster vi använder idag och hur mycket våra liv bygger på onlinekonton. Så, om du använder samma lösenord på flera olika tjänste bör du ändra dessa till unika sådana, och se till att byta dem då och då.

  1. Var försiktig med okända länkar och e-post

Vi undviker att vara på skumma platser i den fysiska världen, och därav borde det vara självklart att undvika att klicka sig in på skumma länkar och e-postadresser. Men så är inte fallet, och många klickar glatt in på länkar som vi inte har någon aning om vart de kommer ifrån. Kolla alltid avsändarens e-post och kom ihåg att större företag och organisationer aldrig ber kunder om personliga eller känsliga uppgifter.

  1. Dölj din IP-adress

Du är aldrig anonym på nätet. Enheten du använder har sitt eget ”personnummer” i form av en IP-adress som avslöjar vilken operatör du använder och vilken geografisk plats du surfar från. Det går inte att dölja sin IP-adress helt och hållet, men det går att anonymisera den.

  1. Uppdatera alla mjukvaror

En av de vanligaste anledningarna till att uppdateringar av programvaror behövs är att fel eller säkerhetsbrister har uppmärksammats och åtgärdats. Dessa säkerhetsbrister kan utnyttjar av hackare för att ta kontroll över dina filer eller din dator. Se därför alltid till att hålla alla program uppdaterade på din enhet.