+
Definitioner och exempel på trådlös teknik - General Wireless Home / Uncategorized / Definitioner och exempel på trådlös teknik

Definitioner och exempel på trådlös teknik

Med smartphones, surfplattor och bärbara datorer som tar över världen har termen “trådlös” blivit en del av vårt vardagliga språk. I den mest grundläggande och uppenbara betydelsen hänvisar “trådlös” till kommunikation som skickas utan trådar eller kablar, men inom den breda idén finns mer specifika användningsområden av begreppet trådlöst, från mobilnät till lokala Wi-Fi- nätverk.
“Trådlöst” är ett brett begrepp som omfattar alla typer av teknik och enheter som överför data över luften i stället för över ledningar, inklusive mobilkommunikation, nätverk mellan datorer med trådlösa adaptrar och trådlösa datortillbehör.

Trådlös kommunikation reser via luften via elektromagnetiska vågor som radiofrekvenser, infraröd och satellit. FCC reglerar radiofrekvensband i detta spektrum så det blir inte för trångt och säkerställer att trådlösa enheter och tjänster fungerar på ett tillförlitligt sätt.
Obs! Trådlöst kan också innebära att enheten drar strömmen trådlöst men det mesta av tiden betyder trådlöst bara att det inte finns några kablar som är inblandade i dataöverföringar.

Exempel på trådlösa enheter

När någon säger ordet “trådlöst” kan de prata om ett antal saker (FCC-reglerad eller ej) som inte inkluderar trådar. Trådlösa telefoner är trådlösa enheter, liksom TV-fjärrkontroll, radio och GPS-system.
Andra exempel på trådlösa enheter inkluderar mobiltelefoner, handdatorer, trådlösa möss, trådlösa tangentbord, trådlösa routrar , trådlösa nätverkskort och nästan allt annat som inte använder ledningar för att överföra information.

Trådlösa laddare är en annan typ av trådlös enhet. Även om inga data skickas via en trådlös laddare, växlar det med en annan enhet (som en telefon) utan att använda ledningar.

Trådlöst nätverk och Wi-Fi

Nätverksteknik som kopplar flera datorer och enheter tillsammans utan trådar (som i ett trådlöst lokalnätverk ) faller också under det trådlösa paraplyet.
I stället för att bara hänvisa till “trådlös” för dessa tekniker används termen Wi-Fi (som är varumärkesskyddad av Wi-Fi Alliance ).
Wi-Fi täcker teknik som innehåller 802.11-standarder , som 802.11g eller 802.11ac nätverkskort och trådlösa routrar.

Du kan använda Wi-Fi för att skriva ut trådlöst via nätverket, ansluta direkt till andra datorer i ditt nätverk och, i en nypa när du inte har Wi-Fi tillgängligt, gör telefonen till ett bärbart Wi-Fi-hotspot för din dator och andra enheter, med hjälp av din mobildata för internetåtkomst.

Bluetooth är en annan trådlös teknik som du förmodligen är bekant med. Om dina enheter är tillräckligt nära varandra och stödja Bluetooth kan du koppla dem till att sända data utan ledningar. Dessa enheter kan innehålla din bärbara dator, telefon, skrivare, mus, tangentbord, handsfree-headset och “smarta enheter” (t.ex. lampor och badrumsvågar).

Den trådlösa industrin

“Trådlöst” i sig brukar användas för att referera till produkter och tjänster från mobiltelektronikindustrin. CTIA, “Wireless Association” , består till exempel av trådlösa bärare (t.ex. Verizon, AT & T, T-Mobile och Sprint), tillverkare av mobiltelefoner som Motorola och Samsung och andra i mobiltelefonmarknaden.

Olika trådlösa (cellulära) protokoll och telefonstandarder inkluderar CDMA , GSM , EV-DO, 3G och 4G .
Uttrycket “trådlöst internet” refererar oftast till cellulär data, men frasen kan också betyda datatillgänglighet via satellit.