+
Säkra ditt trådlösa nätverk - General Wireless Home / Uncategorized / Säkra ditt trådlösa nätverk

Säkra ditt trådlösa nätverk

Förstå hur ett trådlöst nätverk fungerar

Att gå trådlöst kräver i allmänhet att en internet-åtkomstpunkt – som ett kabel- eller DSL-modem – ansluts till en trådlös router som skickar en signal via luften, ibland så långt som flera hundra meter. Alla enheter inom intervallet kan dra ut signalen från luften och komma åt internet.
Om du inte tar vissa försiktighetsåtgärder kan någon i närheten använda ditt nätverk. Det betyder att dina grannar – eller någon hackare i närheten – kan “piggyback” på ditt nätverk eller få tillgång till information på din enhet. Om en obehörig person använder ditt nätverk för att begå brott eller skicka spam, kan aktiviteten spåras tillbaka till ditt konto.

Använd kryptering på ditt trådlösa nätverk

När du väl är trådlös bör du kryptera den information du skickar via ditt trådlösa nätverk, så att närliggande angripare inte kan avlyssna på dessa meddelanden. Kryptering krypterar informationen du skickar till en kod så att den inte är tillgänglig för andra. Användning av kryptering är det mest effektiva sättet att säkra ditt nätverk från inkräktare.

Två huvudtyper av kryptering är tillgängliga för detta ändamål: Wi-Fi Protected Access (WPA) och Wired Equivalent Privacy (WEP). Din dator, router och annan utrustning måste använda samma kryptering. WPA2 är starkast; använd det om du har ett val. Det borde skydda dig mot de flesta hackare. Vissa äldre routrar använder endast WEP-kryptering, vilket sannolikt inte skyddar dig från några vanliga hackprogram. Överväg att köpa en ny router med WPA2-kapacitet.

Trådlösa routrar kommer ofta med krypteringsfunktionen avstängd. Du måste slå på den. Anvisningarna som följer med din router bör förklara hur. Om de inte gör det, kolla företagets hemsida.

Begränsa åtkomsten till ditt nätverk

Tillåt endast specifika enheter att komma åt ditt trådlösa nätverk. Varje enhet som kan kommunicera med ett nätverk har tilldelats en unik MAC-adress (Media Access Control). Trådlösa routrar har vanligtvis en mekanism för att endast enheter med särskilda MAC-adresser ska kunna komma åt nätverket. Några hackare har efterliknat MAC-adresser, så lita inte på det här steget ensam.

Säkra din router

Det är också viktigt att skydda ditt nätverk från attacker över internet genom att hålla din router säker. Din router leder trafik mellan ditt lokala nätverk och internet. Så det är din första försvarslinje för att skydda mot sådana attacker. Om du inte vidtar åtgärder för att säkra din router, kan främlingar få tillgång till känslig personlig eller finansiell information på din enhet. Strangers kan också ta kontroll över din router, för att leda dig till bedrägliga webbplatser.

Ändra namnet på din router från standardvärdet. Namnet på din router (ofta kallad tjänsteuppsättningsidentifierare eller SSID) är troligtvis ett standard, standard-ID som tilldelats av tillverkaren. Ändra namnet till något unikt som du bara vet.

Ändra routerns förinställda lösenord (er). Tillverkaren av din trådlösa router har antagligen tilldelat den ett vanligt standardlösenord som gör att du kan konfigurera och använda routern, som dess “administratör”. Hackers känner till dessa standardlösenord, så ändra det till något du bara vet. Detsamma gäller för alla vanliga “användar” lösenord. Använd långa och komplexa lösenord – tänk minst 12 tecken, med en blandning av siffror, symboler och stora bokstäver. Besök företagets hemsida för att lära dig hur du ändrar lösenordet.

Stäng av alla “Remote Management”-funktioner. Vissa routrar erbjuder ett alternativ för att tillåta fjärråtkomst till routerns kontroller, till exempel för att göra det möjligt för tillverkaren att tillhandahålla teknisk support. Lämna aldrig den här funktionen aktiverad. Hackare kan använda dem för att komma in i ditt hemnätverk.

Logga ut som administratör: När du har ställt in din router, logga ut som administratör, för att minska risken för att någon kan ta rygg på din session för att få kontroll över din enhet.
Håll din router uppdaterad: För att vara säker och effektiv behöver programvaran som följer med routern tillfälliga uppdateringar. Innan du installerar en ny router och regelbundet därefter, besök tillverkarens webbplats för att se om det finns en ny version av den programvara som är tillgänglig för nedladdning. För att vara säker på att du hör om den senaste versionen, registrera din router med tillverkaren och registrera dig för att få uppdateringar.

Och när du säkrar din router, glöm inte att säkra din dator också. Använd samma grundläggande datorsäkerhetspraxis som du skulle för vilken dator som helst som är ansluten till internet. Använd till exempel skydd som antivirus, antispyware och en brandvägg – och behåll dessa skyddsåtgärder aktuella.

Skydda ditt nätverk från mobilåtkomst

Appar tillåter dig nu att komma åt ditt hemnätverk från en mobilenhet. Innan du gör det, se till att vissa säkerhetsfunktioner är på plats.
Använd ett starkt lösenord på alla appar som går åt ditt nätverk. Logga ut av appen när du inte använder den. På så sätt kan ingen annan komma åt appen om telefonen är försvunnen eller stulen.
Lösenord skyddar din telefon eller annan mobil enhet. Även om din app har ett starkt lösenord, är det bäst att skydda din enhet med en också.