+
Trådlöst nätverk vs trådbundet nätverk: Fördelar och nackdelar - General Wireless Home / Uncategorized / Trådlöst nätverk vs trådbundet nätverk: Fördelar och nackdelar

Trådlöst nätverk vs trådbundet nätverk: Fördelar och nackdelar

I allt högre grad är behoven hos moderna hem och många arbetsplatser för större och mer mångsidig internettäckning än att bara ha en enda dator eller en grupp av datorer anslutna till en router med Ethernet-kablar. Trådlösa nätverk gör att flera enheter kan använda samma internetanslutning på distans, samt dela filer och andra resurser. De tillåter också att mobila enheter, som bärbara datorer, tabletter och ipod, flyttar sig inom nätverksområdet fritt och fortfarande upprätthåller en anslutning till internet och nätverket. Det finns dock också nackdelar med trådlösa nätverk, särskilt när du jämför dem med trådbundna nätverk, som i allmänhet upprätthåller en snabbare internethastighet och är säkrare. Nedan har jag listat alla ovanstående punkter, plus de andra främsta fördelarna och nackdelarna med ett trådlöst nätverk jämfört med det trådlösa nätverket.

Fördelar med ett trådlöst nätverk över kabeln

• Som jag nämnde i introduktionen är den främsta fördelen med ett trådlöst nätverk över en trådbunden en att användare kan flytta sig fritt inom nätverksområdet med sina bärbara datorer, handhållna enheter etc och få en internetanslutning.
• Användare kan även dela filer och andra resurser med andra enheter som är anslutna till nätverket utan att behöva vara anslutna till en port.
• Att inte behöva lägga massor av kablar och sätta dem genom väggar etc. kan vara en stor fördel när det gäller tid och kostnad. Det gör det också lättare att lägga till extra enheter i nätverket, eftersom ingen ny kabling behövs.
• Om du är ett företag som ett café, kan du få ett extra företag med ett trådlöst nätverk som är tillgängligt för kunderna. Kunderna brukar älska trådlösa nätverk eftersom de är praktiska.
• Trådlösa nätverk kan ibland hantera en större mängd användare eftersom de inte är begränsade av ett visst antal anslutningsportar.
• Omedelbar överföring av information till sociala medier görs mycket lättare. Till exempel kan du ta ett fotografi och ladda upp det till Facebook i allmänhet mycket snabbare med trådlös teknik.

Nackdelar med ett trådlöst nätverk

• Det kan kräva extra kostnader och utrustning att installera, även om routrarna har inbyggd trådlös kapacitet, liksom enheter som bärbara datorer, handhållna enheter, moderna DVD-spelare och TV-apparater.
• Att installera ett trådlöst nätverk kan ibland vara svårt för personer som inte är erfarna med datorer. (Även om det finns problem med att installera ett kabelanslutet nätverk, såklart!)
• Fildelningsöverföringshastigheter är normalt långsammare med trådlösa nätverk än de är med kabeldragna. Hastigheten kan också variera mycket beroende på din plats i förhållande till nätverket.
• Den allmänna hastigheten hos en trådlös anslutning är också vanligtvis mycket långsammare än en trådbunden. Anslutningen blir också sämre ju längre du kommer från routern, vilket kan vara ett problem i en stor byggnad eller ett utrymme.
• Trådlösa anslutningar kan hindras av hushållsartiklar och -konstruktioner som väggar, tak och möbler.
• Trådlösa nätverk är i allmänhet mindre säkra. Det kan också finnas problem med grannar som stjäl bandbredd, om nätverket inte har konfigurerats för att vara lösenordsskyddat. Informationen är också mindre säker och kan vara lättare att hacka in i.